Vis als levensmiddel

Al sinds de oudheid worden vis, schaal- en schelpdieren door mensen gegeten. Vis en andere visserijproducten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gezond. Vis bestaat uit vocht, vet, eiwitten en mineralen. Eiwitten zijn het belangrijkste bestanddeel van vis en voor de mens een belangrijk voedingsmiddel. In het maag-darmkanaal worden de eiwitten door enzymen afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden in het bloed opgenomen en dienen als bouwstenen voor onder andere de spieren, huid en hersenen. Er zijn zelfs studies die de consumptie van vis linken aan de ontwikkeling van onze grote hersencapaciteit!

Vetzuren van vis (omega-3-vetzuren) beschermen ons tegen onder andere hart- en vaatziekten en passen daarom goed in een gezond dieet. De hoeveelheid vet in vis kan per vissoort sterk verschillen. Grofweg kunnen we stellen dat een vis mager of vet kan zijn. In de tabel hieronder zijn de bestanddelen van een magere en vette vis weergegeven, in dit geval een schol en een haring. Zoals je kunt zien heeft een haring (20%) meer vet dan schol (2%).

Tabel met daarin weergegeven de bestanddelen van een mager vis (schol) en een vette vis (haring).

Bestanddelen van een magere vis (schol) en een een vette vis (haring).Gegevens zijn afkomstig van www.voedingswaardetabel.nl

Vis als voeding voor de wereld

Van alle eiwitten die we wereldwijd binnen krijgen is 7% afkomstig van vis. Sterker nog, ruim 3 miljard mensen zijn voor 20% van hun eiwitten afhankelijk van vis als levensmiddel. Voor sommige landen is dit zelfs 50% of meer. In de afbeelding hieronder is een wereldkaart te zien met de consumptie van visserijproducten per inwoner (in kilogram per jaar). Dit laat nog maar eens zien hoe belangrijk visserijproducten voor ons zijn als levensmiddel!

weergegeven de consumptie van visserijproducten per inwoner (in kg per jaar).

Een kaart van de wereld met daarin weergegeven de consumptie van visserijproducten per inwoner (in kg voor het jaar 2013).Voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)