Veiligheidsbewustzijn

Omdat het risico op een ongeval altijd op de loer ligt, is het goed om je hier bewust van te zijn. Veiligheidsbewustzijn draait om het nadenken over de risico’s en die zo klein mogelijk proberen te maken door veilig te handelen. Zodra je werkt in de machinekamer, dan weet je dat er een risico is op gehoorbeschadiging. Het is dan verstandig om gehoorbescherming te dragen. Als je aan het dek werkt met zware vistuigen, dan loop je een risico om bekneld te raken of iets tegen je hoofd te krijgen. Je kunt hier maatregelen tegen nemen door goed na te denken over de plek waarop je staat en door bijvoorbeeld een helm te dragen.

Het dragen van een helm en een reddingsvest zou de standaard moeten zijn in de visserij, net zoals dit de standaard is in andere maritieme sectoren. Bron: FISH Platform

Alhoewel de oplossing simpel lijkt, daar zie je dat het in de praktijk helaas toch nog weleens fout gaat. Zo dragen meerdere vissers nog steeds geen helm en reddingsvest aan boord. Vaak leeft toch het gevoel dat jou zoiets nooit zal overkomen, het overkomt altijd een ander zoals je buurman. Maar wees je ervan bewust dat jij ook iemands buurman bent, het kan jou dus evengoed overkomen. Veiligheidsbewustzijn is dus een eerste belangrijke stap. Vervolgens is het zaak om maatregelen te nemen, zoals het dragen van een comfortabel en betrouwbaar reddingsvest.

Fisherman Saver

Hoewel ‘man overboord’ en het mogelijk noodlottige gevolg de nachtmerrie is van veel vissers, vissersvrouwen en hun gezinnen, draagt bijna niemand een werk-reddingsvest aan dek. “Zo’n vest zit niet lekker, het belemmert je in je beweging, gaat vreselijk stinken en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je een plens zeewater over je heen krijgt,” zijn de tegenargumenten. Aan die punten moest dus iets worden gedaan. Dit is aanleiding geweest voor de Sectorraad Visserij om actie te ondernemen. Uiteindelijk is hiervoor de Fisherman Saver ontwikkeld.

Het bijzondere aan de Fisherman Saver is (zoals de naam al zegt) dat dit reddingsvest is ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van vissers zélf. De bemanningen van vier vissersschepen hebben prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat heeft geresulteerd in een geheel nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort.

Uitreiking en demonstratie

Niet alleen werd het werk-reddingsvest uitgereikt, er was zelf een heuse reddingsactie in Stellendam om het vest te demonstreren. Hierbij was ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) betrokken. Enkele afbeeldingen van de reddingsactie zijn hieronder te vinden.

De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. Het vest combineert de beste innovaties voor optimale veiligheid en draagcomfort in één hoogkwalitatief werk-reddingsvest. Luister hier naar een interview over het nieuwe werk-reddingsvest.

Het nieuwe werk-reddingsvest. — Nederlandse Vissersbond

In het kort zijn de belangrijkste veiligheidskenmerken:

  • HAMMAR hydrostatische (waterdruk) activering
  • Dubbele luchtkamer met Wave Barier technologie
  • 300 Newton drijfvermogen
  • Ergonomisch, breed rugpand en extra grote buckle
  • Wipe clean oppervlak (hygiëne)
  • SOLAS goedgekeurd
  • PRO: standaard AIS noodsignaal
Het EasyOne AIS MOB beacon wat ervoor moet zorgen dat de drenkeling snel gelokaliseerd en gered kan worden. Bron: Nederlandse Vissersbond

AIS beacon

Maar misschien nog wel de belangrijkste ‘feature’ is het EasyOne AIS MOB beacon, waarmee de Fisherman Saver standaard is uitgerust en waarmee dit PRO-vest zich onderscheidt van gewone reddingsvesten. Nadat het vest zich heeft opgeblazen, zendt dit beacon een noodsignaal uit dat zichtbaar wordt op de plotter van het moederschip (en alle andere AIS-ontvangers aan boord van vaar- en vliegtuigen in een straal van circa 5 mijl). Zo kan de drenkeling snel gelokaliseerd en gered worden.

De Stichting Sectorraad Visserij zet zich o.a. in voor de veiligheid van alle vissers. Bron: Sectorraad Visserij

Onder de vlag van de Sectorraad Visserij wordt dit vest nu tegen kostprijs aangeboden aan alle vissers op de Nederlandse vloot. De coördinatie voor het verzamelen van bestellingen en de uitlevering van de vesten is voorlopig in handen van de Nederlandse Vissersbond. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je telefonisch contact opnemen via 0527-698151 of mailen naar secretariaat@vissersbond.nl.